Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w miodzie z grilla

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 szklanka miodu
  • papryka ostra mielona

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli

Sposób przyrządzenia:
Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka umyć, pokroić na porcje. Marynatą posmarować mięso i odstawić na 2 godziny. Następnie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewać) Żeberka ułóż na mocno rozgrzanym grillu i piec, aż będą ładnie przyrumienione z zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste, w czasie pieczenia smarować marynatą. Ciepłe układamy na platerze i smarujemy grubo miodem wymieszanym z pikantną papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *