Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 szklanka miodu
- papryka ostra mielona
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu Worcester
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
Sposób przyrządzenia:
Drobno pokrojony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Żeberka umyć, pokroić na porcje. Marynatą posmarować mięso i odstawić na 2 godziny. Następnie żeberka wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem (marynaty nie wylewać) Żeberka ułóż na mocno rozgrzanym grillu i piec, aż będą ładnie przyrumienione z zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste, w czasie pieczenia smarować marynatą. Ciepłe układamy na platerze i smarujemy grubo miodem wymieszanym z pikantną papryką.