Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort dobosz z karmelową polewą

Składniki:


Biszkopt:

• 150 g cukru
• szczypta soli
• 7 jajek
• 150 g mąki
• tłuszcz do wysmarowania tortownicy
• mąka do oproszenia tortownicy

Krem i dekoracja:
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 300 g cukru
• 2 szklanki mleka
• 1 żółtko
• 250 g margaryny
• 50 g nugatu
• 60 g czekolady
• 1 łyżeczka masła

Sposób przyrządzenia:
Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z 1/2 cukru i solą na puszystą masę. Białka ubić z pozostałym cukrem. Pianę i mąkę połączyć z masą. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką, rozsmarować cienką warstwę ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 5-6 min w temp. 220°C. W ten sposób upiec 6 placków. Budyń rozrobić z 4 łyżkami mleka i żółtkiem. Do mleka wsypać 1/2 szklanki cukru, zagotować, dodać budyń, ponownie zagotować, ostudzić mieszając. Schłodzić. Budyń stopniowo dodawać do margaryny, przez cały czas ucierając na puszystą masę. Nugat i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do kremu. Kremem posmarować 5 krążków ciasta. Ułożyć jeden na drugim. Resztą kremu posmarować boki tortu. Pozostały cukier i masło podgrzewać, aż się zrobi jasnobrązowy karmel, posmarować nim szósty krążek. Od razu pokroić go na 12 kawałków. Ułożyć na torcie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *