Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 2 szklanki pikantnego keczupu
- sok z cytryny
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól, pieprz, chili, cukier do smaku
- olej
Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na porcje. Zalać wrzątkiem razem z obraną cebulą i gotować około 45 minut. Do keczupu dodać, sok z cytryny, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek i pozostałe przyprawy. Żeberka osączyć, ostudzić i zalać przygotowaną marynatą, odstawić na 4-5 godzin. Wyjąć, osuszyć. Ułożyć na ruszcie, posmarować olejem i piec na rumiano. Podawać z keczupem lub musztardą.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna