Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w keczupie na ruszt

Składniki:

 

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 szklanki pikantnego keczupu
  • sok z cytryny
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz, chili, cukier do smaku
  • olej

 

 

Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na porcje. Zalać wrzątkiem razem z obraną cebulą i gotować około 45 minut. Do keczupu dodać, sok z cytryny, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek i pozostałe przyprawy. Żeberka osączyć, ostudzić i zalać przygotowaną marynatą, odstawić na 4-5 godzin. Wyjąć, osuszyć. Ułożyć na ruszcie, posmarować olejem i piec na rumiano. Podawać z keczupem lub musztardą.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *