Składniki:
- 900 g wieprzowych żeberek
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu hoi sin
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
- szczypta przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru
- ½ łyżeczki sosu chili
- 2 ząbki czosnku
- gałązka kolendry
Sposób wykonania:
Do miseczki wlać sos sojowy, sos hoi sin, wino ryżowe, dodać cukier, sos chili, posiekany czosnek oraz przyprawę 5 smaków.
Całość dokładnie wymieszać.
Do powstałej marynaty przełożyć podzielone na części żeberka.
Wstawić pod przykryciem do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć żeberka z marynaty i ułożyć je na ruszcie włożyć do brytfanny wypełnionej do połowy wodą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Po tym czasie przewrócić żeberka na druga stronę, posmarować marynatą i piec kolejne 30 minut.
Przed podaniem udekorować gałązką kolendry.