Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka z kurczaka Bernadetty

 

Składniki:

 

  • 450 g skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoi sin
  • 2 łyżki klarowanego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziarna sezamowego
  • 1 suszona czerwona chili
  • ½ łyżeczka przyprawy chili
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • skórka starta z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Suszoną chili rozetrzeć w moździerzu po czym dodać do niej mielony imbir, chili oraz skórkę z cytryny.
Powstałą mieszanka natrzeć skrzydełka z kurczaka i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie smażyć skrzydełka w oleju z orzechów włoskich około 10-12 minut dość często obracając aby równomiernie się zarumieniły.
Następnie po usmażeniu wylać nadmiar oleju a dodać sos hoisin, sos sojowy, miód, ziarno sezamowe oraz posiekany czosnek.
Całość dokładnie wymieszać, ponownie włożyć skrzydełka i smażyć kolejne 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *