Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- ½ kg białej kapusty
- 3 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1 ½ szkl rosołu
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Żeberka dokładnie oczyścić po czym podzielić na mniejsze porcje, które natrzeć solą oraz pieprzem.
Następnie obsmażyć je ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu.
Wówczas je wyjąć a na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę.
Podsmażoną przełożyć do garnka, dodać połowę poszatkowanej kapusty pozbawionej głąba.
Ułożyć na niej podsmażone żeberka i przykryć resztą kapusty.
Całość podlać rosołem i dusić na małym ogniu do miękkości żeberek.
Na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Liczba porcji: 4