Witam wszystkich zainteresowanych zrobieniem Zębacza jako głównego posiłku przy kolacji. Osobiście kupiłem tą rybą z myślą, aby skosztować ją w/g przepisu, ale takiego nie znalazłem nigdzie i przyszło mi samemu testować, no i wytestowałem
Składniki:
- 1 kg Zębacza
- pół cytryny
- przyprawa do ryb
- pieprz i sól
- mąka
Sposób przyrządzenia:
Rybę rozmrażamy, gotujemy wodę, wrzucamy rybę na wrzątek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min. uważając, żeby nie wykipiała woda. Wyciągamy Zębacza, czekamy aż wystygnie, odrywamy skórę od części mięsnej, skrapiamy cytryną, posypujemy przyprawą w/g uznania, sól i pieprz też do smaku, posypujemy mąką i na patelnie zamkniętą. Smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia. Jest to prosty przepis jak na każdą rybę, ale patent był taki aby ją najpierw wrzucić na wrzątek. Zapraszam do testowania. Pozdrawiam