Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 750 g porów
  • 250 g kiełbasy parówkowej
  • 40 g margaryny
  • 30 g mąki
  • ¼ l bulionu
  • ¼ l mleka
  • pieprz
  • kminek
  • 125 g ementalera

    Sposób wykonania:
    Obrane ziemniaki pokroić w plastry które pogotować około7  minut w osolonym wrzątku.
    W między czasie pory pokroić w krążki i zblanszowac je około 3 minut we wrzątku.
    Następnie na 30 g rozgrzanej margaryny przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją bulionem oraz mlekiem po czym dodać starty er.
    Całość mieszać i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
    Plastry ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym resztą margaryny.
    Na nich ułożyć kiełbasę pokrojoną w kostkę a na koniec rozłożyć pory.
    Zalać całość sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *