Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 750 g porów
- 250 g kiełbasy parówkowej
- 40 g margaryny
- 30 g mąki
- ¼ l bulionu
- ¼ l mleka
- pieprz
- kminek
- 125 g ementalera
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokroić w plastry które pogotować około7 minut w osolonym wrzątku.
W między czasie pory pokroić w krążki i zblanszowac je około 3 minut we wrzątku.
Następnie na 30 g rozgrzanej margaryny przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją bulionem oraz mlekiem po czym dodać starty er.
Całość mieszać i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
Plastry ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym resztą margaryny.
Na nich ułożyć kiełbasę pokrojoną w kostkę a na koniec rozłożyć pory.
Zalać całość sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.