Składniki:
- 1 kalafior
- 2 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 60 g masła
- 500 g mieszanki mięsa mielonego
- 40 g mąki
- ½ l mleka
- 100 g goudy
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz
- ½ pęczka natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Kalafiory podzielić na różyczki po czym gotować w osolonym wrzątku około 15 minut.
W miedzy czasie na połowie rozgrzanego tłuszczu przesmażyć mięso mielone razem z posiekaną cebulą, pod koniec dodać jeszcze koncentrat pomidorowy.
Powstałą masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną.
Na mięso rozłożyć różyczki kalafiora.
Na reszcie rozgrzanego tłuszczu przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem.
Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia po czym dodać połowę startego sera.
Trzymać jeszcze chwile na ogniu, aby ser się rozpuści, wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Polać zapiekankę sosem i posypać resztą sosu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
Przed podaniem posypał posiekaną natką pietruszki.