Składniki:
- opakowanie makaronu kolanka
- 30 dkg pomidorów
- 20 dkg wędzonego boczku
- 30 dkg startego żółtego sera Gouda
- 3 łyżki tartej bułki
- sproszkowana papryka, sól, pieprz do smaku
- pęczek posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, wyjąć skwarki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Makaron wymieszać ze skwarkami , połową startego sera i pomidorami. Przyprawić solą, papryką, pieprzem do smaku. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i posypać tartą bułką, posypać pozostałym żółtym serem. Polać tłuszczem z boczku i zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 25 minut. Zapiekankę posypać zieloną natką pietruszki. Dobrze smakuje z surówką ze świeżej papryki lub zielonej sałaty.