Składniki:
- 1 kg dorsza
- 2 kg ziemniaków
- 6 ząbków czosnku
- 1 ½ szklanki soku pomidorowego
- 1 ½ oliwy z oliwek
- szczypta rozmarynu
- pęczek zielonej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Dorsza podzielić na kawałki, posolić i odstawić na 20 minut. Usunąć skórę i ości. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić plastry. Połowę ziemniaków wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać zieloną pietruszką i rozmarynem i położyć dorsza. Rybę przykryć drugą warstwą ziemniaków i też posypać zieloną natką pietruszki i rozmarynem. Sok pomidorowy wymieszać z oliwą, dodać pieprz i sól do smaku, zgnieciony czosnek i polać ziemniaki. Zapiec w piekarniku o temperaturze 200 stopni C około 45 minut. Podawać z ulubioną sezonową surówką.