Składniki:
- 1 kalafior
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki bulionu
- 300 g mortadeli z czosnkiem
- 1 łyżka margaryny
- 2 łyżki maki
- ¼ l mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
- 150 g ementalera
Sposób wykonania:
Bulion wymieszać z wodą i doprowadzić do wrzenia i wrzucić różyczki kalafiora.
Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie kalafiora odsączyć.
Następnie mortadele pokroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Na mortadeli rozłożyć kalafiora.
Na rozgrzanej margarynie przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją mlekiem i doprawić do smaku solą ora gałką muszkatołową po czym wylać na zapiekankę.
Wierzch posypać jeszcze startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.