Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki bulionu
  • 300 g mortadeli z czosnkiem
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki maki
  • ¼ l mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g ementalera

    Sposób wykonania:
    Bulion wymieszać z wodą i doprowadzić do wrzenia i wrzucić różyczki kalafiora.
    Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie kalafiora odsączyć.
    Następnie mortadele pokroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
    Na mortadeli rozłożyć kalafiora.
    Na rozgrzanej margarynie przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją mlekiem i doprawić do smaku solą ora gałką muszkatołową po czym wylać na zapiekankę.
    Wierzch posypać jeszcze startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *