Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka jak musaka

 

Składniki:

  • sos pomidorowy z ziołami prowansalskimi oregano i bazylią
  • 30 dag. ziemniaków
  • 15 dag. bakłażana
  • 25 dag. mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 5 łyżek startego , żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • słodka mielona papryka
  • mielony cynamon
  • sól

 

 

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Bakłażana pokroić w kostkę. Bakłażana ułożyć na papierowym ręczniku, a gdy zbierze się sok, opłukać. Mięso podsmażyć na oleju. Dolać 400 ml. wody i sos pomidorowy, wymieszać i zagotować. Dodać ziemniaki i gotować pod przykryciem 5 minut. Doprawić cynamonem i papryka. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekanek, posypać żółtym serem i zapiekać 30 minut w temp.180 stopni.

Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *