Składniki:
- sos pomidorowy z ziołami prowansalskimi oregano i bazylią
- 30 dag. ziemniaków
- 15 dag. bakłażana
- 25 dag. mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 5 łyżek startego , żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- słodka mielona papryka
- mielony cynamon
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Bakłażana pokroić w kostkę. Bakłażana ułożyć na papierowym ręczniku, a gdy zbierze się sok, opłukać. Mięso podsmażyć na oleju. Dolać 400 ml. wody i sos pomidorowy, wymieszać i zagotować. Dodać ziemniaki i gotować pod przykryciem 5 minut. Doprawić cynamonem i papryka. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekanek, posypać żółtym serem i zapiekać 30 minut w temp.180 stopni.
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena