Składniki:
- 4 cukinie
- 500 g halibuta
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 400 g wstążek
- 4 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 200 g śmietany
- pieprz
- tymianek
- sól
Sposób wykonania:
Cukinie pokroić w cienkie paski po czym blanszować ok. 1 min w osolonej ciepłej wodzie.
Następnie ugotować wstążki wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie filety opłukać po czym skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą po czym usmażyć na rozgrzanym maśle.
Posiekany czosnek zeszklić na patelni, wówczas wlać śmietanę i trzymać na małym ogniu ok. 3 min.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać tymianek oraz cukinię, przez chwilę jeszcze pozostawić na ogniu.
Miękki makaron odcedzić, ułożyć na talerzach i polać sosem oraz rozłożyć plastry ryby.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze