Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świderki w sosie oliwkowym z anchois

Składniki:

  • 2 puszki anchois
  • 16 suszonych czarnych oliwek
  • 400 g świderków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki Ajar
  • 2łyzki soku z cytryny
  • 1 szczypta cukru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • kapary
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie posiekać cebule i zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać pokrojone na kawałki anchois, grubo pokrojone oliwki oraz pomidory.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu.
    Następnie dodać do sosu rozgnieciony czosnek i doprawić do smaku sokiem z cytryny, ajvarem oraz solą i pieprzem.
    Miękkie makaron odcedzić i dodać do sosu.
    Całość wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Przed podaniem udekorować kaparami.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *