Składniki:
- 2 puszki anchois
- 16 suszonych czarnych oliwek
- 400 g świderków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki Ajar
- 2łyzki soku z cytryny
- 1 szczypta cukru
- 1 pęczek szczypiorku
- kapary
- sól
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie posiekać cebule i zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać pokrojone na kawałki anchois, grubo pokrojone oliwki oraz pomidory.
Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu.
Następnie dodać do sosu rozgnieciony czosnek i doprawić do smaku sokiem z cytryny, ajvarem oraz solą i pieprzem.
Miękkie makaron odcedzić i dodać do sosu.
Całość wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przed podaniem udekorować kaparami.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze