Składniki:
- 75 dag dowolnych filetów rybnych
- masło
- 1 cebula
- 15 dag marchewki
- 30 dag brokułów
- 25 dag ziemniaków
- ½ l wywaru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/8 l wytrawnego białego wina
- 200 ml śmietany
- sok z cytryny
- 1 pęczek koperku
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
- Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle w dużym garnku po czym dodać tartą na tarce marchewkę.
Następnie dodać brokuły pokrojone na małe kawałki, wymieszać i przez chwile razem dusić, wówczas dodać obrane ziemniaki pokrojone w małą kostkę.
Zalać całość wywarem i doprowadzić do zagotowania.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Wlać jeszcze śmietanę oraz białe wino, wymieszać pozostawić na ogniu na około 15 min.
W między czasie filety rybne pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
Wrzucić rybę do warzyw i gotować ostatnie 6 – 8 minut.
Pod koniec duszenia dodać posiekany koperek.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P