Składniki:
- 200 g wstążek
- 40 g czerwonej soczewicy
- 100 ml bulionu
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 200 g mielonego mięsa
- pieprz
- 1 puszka pomidorów ( bez skórki)
- 50 g kukurydzy
- kilka kropel tabasco
- oregano
- sól
Sposób wykonania:
- Makron ugotować w osolonej wodzie.
W między czasie czerwoną soczewicę zalać bulionem i gotować ok. 5 min
Czosnek oraz szalotkę posiekać i przez chwilę dusić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać mielone mięso i cały czas mieszając trzymać na ogniu aż mięso nabierze brązowej barwy wtedy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie dodać do mięsa pokrojone w kostkę pomidory razem z częścią soku oraz kukurydze.
Całość wymieszać i pozostawić na ogniu do odparowania części płynu.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem a na koniec dodać oregano i soczewicę, ponownie wymieszać.
Makaron odcedzić i polać sosem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze