Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z pieczarkami i groszkiem

Składniki:

  • 200 g spaghetti
  • 400 g zielonego groszku
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 12 cienkich plasterków szynki
  • 4 szalotki
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 300 ml bulionu
  • 250 g śmietany
  • 2 łyżki startej Gaudy
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Szalotki drobno posiekać a pieczarki pokroić w cienkie plasterki, całość wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i lekko poddusić, wówczas wlać bulion oraz śmietanę.
    Dodać jeszcze ser, całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do rozpuszczenia się sera, wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
    W między czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
    Do pieczarek dodać jeszcze pomidory przekrojone na połówki oraz groszek i podgrzewać jeszcze przez chwile.
    Makaron odcedzić i ułożyć na talerzach razem z szynką i polać całość sosem.
    Przed podaniem posypać jeszcze pokrojonymi w paski listkami bazylii.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *