Składniki:
- 200 g spaghetti
- 400 g zielonego groszku
- 16 pomidorków koktajlowych
- 12 cienkich plasterków szynki
- 4 szalotki
- 200 g pieczarek
- 3 łyżki masła
- 300 ml bulionu
- 250 g śmietany
- 2 łyżki startej Gaudy
- gałka muszkatołowa
- bazylia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Szalotki drobno posiekać a pieczarki pokroić w cienkie plasterki, całość wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i lekko poddusić, wówczas wlać bulion oraz śmietanę.
Dodać jeszcze ser, całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do rozpuszczenia się sera, wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
W między czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
Do pieczarek dodać jeszcze pomidory przekrojone na połówki oraz groszek i podgrzewać jeszcze przez chwile.
Makaron odcedzić i ułożyć na talerzach razem z szynką i polać całość sosem.
Przed podaniem posypać jeszcze pokrojonymi w paski listkami bazylii.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze