Składniki:
- 500 g makaronu penne
- 500 g startego parmezanu
- 150 g płatków migdałowych
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 4 łyzki oliwy z oliwek
- 40 g kwaśnej śmietany
- 2 pory
- 2 gałązki bazylii
- sól
Sposób wykonania:
- Płatki migdałowe zarumienić na rozgrzanej patelni ( uważać aby się nie przypaliły).
Następnie 100 g migdałów zmiksować razem z pieczywem tostowym.
W między czasie ugotować penne w osolonej wodzie.
Pory pokroić w krążki, które zalać osoloną wodą i gotować ok. 5 min.
Oliwę wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku pieprzem.
Miękki makaron i pory odcedzić, ułożyć na talerzach, polać sosem i posypać resztą migdałów, startym serem oraz udekorować listkami bazylii.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze