Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Warzywna zapiekanka w śmietanowym sosie

 

Składniki:

  • 300 g brokułów
  • 1 kalafior
  • 250g makaronu penne
  • 4pomiodry
  • 250 g mozzarelli
  • masło
  • 200 g śmietany
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

 

 

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora zalać osoloną woda i gotować ok. 8 min.
    W między czasie gotować również makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry.
    Kalafiora odcedzić i razem z brokułami podzielić na różyczki, połączyć z pomidorami i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Makron odcedzić i przełożyć cześć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Na makaronie rozłożyć wymieszane warzywa i przykryć pozostałym makaronem.
    Zalać całość śmietaną roztrzepaną z jajkiem, doprawioną do smaku solą oraz pieprzem.
    Wstawić do piekarnika  rozgrzanego do 225 stopni i zapiekać ok. 20 min.
    Po tym czasie ułożyć na wierzchu plastry mozarelli i zapiekać jeszcze ok. 3-4 min do rozpuszczenia się sera.
    Przed podaniem posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

     

    Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *