Składniki:
- 300 g brokułów
- 1 kalafior
- 250g makaronu penne
- 4pomiodry
- 250 g mozzarelli
- masło
- 200 g śmietany
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Kalafiora zalać osoloną woda i gotować ok. 8 min.
W między czasie gotować również makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Kalafiora odcedzić i razem z brokułami podzielić na różyczki, połączyć z pomidorami i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Makron odcedzić i przełożyć cześć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Na makaronie rozłożyć wymieszane warzywa i przykryć pozostałym makaronem.
Zalać całość śmietaną roztrzepaną z jajkiem, doprawioną do smaku solą oraz pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i zapiekać ok. 20 min.
Po tym czasie ułożyć na wierzchu plastry mozarelli i zapiekać jeszcze ok. 3-4 min do rozpuszczenia się sera.
Przed podaniem posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki.Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze