Składniki:
- 400 g boczniaka
- 2 pomidory
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 gałązki tymianku
- 16 listków szałwii
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 500 g szerokich wstążek
- 1 łyżka masła
- 50 ml białego wina
- 50 ml wytrawnego wermutu
- 100 g wiórków masła
- 2 łyżki kremówki
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Następnie boczniaki usmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać do nich pomidory oraz posiekany czosnek.
Całość wymieszać i chwilę gotować po czym wlać wino oraz wermut.
Pozostawić na ogniu do odparowania połowy płynu i dodać wtedy zioła.
Makaron odcedzić i wymieszać z wiórkami masła oraz śmietanką i polaćPrzepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K