Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti w białych i zielonych szparagach

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 250 g zielonych szparagów
  • 250 g białych szparagów
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 125 ml białego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek bazylii
  • 150g wędzonego łososia
  • 2 łyżki ziaren pinii
  • ocet winny
  • 1 szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie zielone i białe szparagi oczyścić odcinając dolne końce po czym pokroić je na mniejsze kawałki.
    Następnie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać białe szparagi i wlać białe wino.
    Trzymać na ogniu ok. 5 min pod przykryciem po czym dodać zielone szparagi i dusić jeszcze całość ok. 5-7 min.
    Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, octem oraz cukrem a na sam koniec dodać jeszcze posiekaną bazylią.
    Następnie łososia pokroić w cienkie paski i dodać do szparagów razem z ziarnami pinni, chwilę podgrzewać i wymieszać ze spaghetti.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *