Składniki:
- 4 surowe śledzie
- ½ szkl. majonezu
- 50 ml jogurtu
- 4 liście laurowe
- łyżka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4 plasterki cytryny
- skórka z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Śledzie oczyścić po czym natrzeć je w środku tymiankiem i włożyć po 1 listku laurowym.
Następnie olej wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i posmarować nim śledzie, które ułożyć na ruszcie wyłożonym folią aluminiową.
Piec ok. 15-20 min co jakiś czas obracać.
W między czasie jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Śledzie ułożyć na półmisku, polać sosem, udekorować cząstkami cytryny i posypać skórką cytrynową.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K