Składniki:
- 20-25 dag rostbefu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wódki wyborowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20-25 dag zielonego groszku
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w paski, które wymieszać z sosem sojowym oraz mąką ziemniaczaną, odstawić na 15 min.
W między czasie groszek zalać osoloną wodą z dodatkiem łyżki oleju, ugotować.
Następnie mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać groszek, sos sojowy, cukier oraz sól.
Całość wymieszać i smażyć ok. 20 min, mieszając.
Na koniec dodać mąkę rozprowadzoną wodą i trzymać na ogniu do zgęstnienia.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Grzegorza