Składniki:
- 60 dkg chudej wołowiny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- cebula
- kawałek pora / biała część /
- 15 dkg żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- ½ łyżeczki kminku
- liście sałaty lodowej
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Mięso wołowe zalać wrzącą wodą, dodać sól, gotować około 35 minut, wyłożyć na umyte, obrane w plastry warzywa, dodać kminek i gotować do miękkości. Rosół odcedzić, mięso wołowe, pora i cebulę zmielić przez maszynkę do mięsa, po czym włożyć do rondla z kilkoma łyżkami rosołu i podgrzać. Mięso rozłożyć na talerzu formując kopczyk, posypać natką pietruszki i obłożyć, przybrać gorącymi pokrojonymi w talarki warzywami oraz liśćmi sałaty.