Składniki:
- ½ kg polędwicy wołowej
- 1/8 litra oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 żółtko
- 1 mały naturalny jogurt
- kilka kropili sosu worcester
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka gałązek natki zielonej pietruszki, szczypiorku i bazylii
- ¼ litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 3 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Żółtko rozmącić z musztardą, dodać po kilka kropli oleju, aż powstanie gęsty majonez, wlać jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem worcester. Zieleninę posiekać, dodać do sosu, ucierać przez kilka minut. Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć, podlać bulionem, dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Mięso wyjąć, pokroić w grube plastry, podawać polane sosem.