Składniki:
- 4 plastry wołowiny na zrazy
- 4 plastry surowego boczku
- czerwona papryka
- 1 por / biała część /
- 25 dkg żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, żółty ser w słupki. Por przekroić wzdłuż, podzielić na listki, a te pokroić na kawałki odpowiadające wielkości płatów mięsa. Por sparzyć, osączyć. Natkę pietruszki posiekać. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posypać natką pietruszki, na każdy plaster mięsa położyć plaster boczku, obłożyć porem, papryką i żółtym serem. Ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami, lub owinąć bawełnianą nitką. Zrazy oprószyć solą i pieprzem do smaku, mocno obrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać bulionem, posolić i dusić godzinę pod przykryciem. Sos zagęścić mąką z odrobiną wody.