Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowe zawijane zrazy z warzywami i żółtym serem

Składniki:

  • 4 plastry wołowiny na zrazy
  • 4 plastry surowego boczku
  • czerwona papryka
  • 1 por / biała część /
  • 25 dkg żółtego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, żółty ser w słupki. Por przekroić wzdłuż, podzielić na listki, a te pokroić na kawałki odpowiadające wielkości płatów mięsa. Por sparzyć, osączyć. Natkę pietruszki posiekać. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posypać natką pietruszki, na każdy plaster mięsa położyć plaster boczku, obłożyć porem, papryką i żółtym serem. Ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami, lub owinąć bawełnianą nitką. Zrazy oprószyć solą i pieprzem do smaku, mocno obrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać bulionem, posolić i dusić godzinę pod przykryciem. Sos zagęścić mąką z odrobiną wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *