Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z wołowej polędwicy w warzywach

Składniki:

  • 4 kotlety z polędwicy wołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 średni  seler / korzeń/
  • olej
  • 2 jabłka
  • 3 dkg masła
  • ¼ szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta tymianku

    Sposób przyrządzenia:

    Oliwę, posiekany czosnek i szczyptę tymianku wymieszać. Kotlety polać marynatą i odstawić na 30 minut, po tym czasie odwrócić na drugą stronę. Cebulę, obrać, posiekać. Jabłka i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondlu roztopić masło i łyżkę oleju, wrzucić jabłka i warzywa, oprószyć solą i tymiankiem, dusić  pod przykryciem 30 minut. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, smażyć  na oleju po 2 minuty z każdej strony, polać bulionem, dusić 10 minut. Kotlety podawać z warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *