Składniki:
- 4 kotlety z polędwicy wołowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 średni seler / korzeń/
- olej
- 2 jabłka
- 3 dkg masła
- ¼ szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta tymianku
Sposób przyrządzenia:
Oliwę, posiekany czosnek i szczyptę tymianku wymieszać. Kotlety polać marynatą i odstawić na 30 minut, po tym czasie odwrócić na drugą stronę. Cebulę, obrać, posiekać. Jabłka i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondlu roztopić masło i łyżkę oleju, wrzucić jabłka i warzywa, oprószyć solą i tymiankiem, dusić pod przykryciem 30 minut. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, smażyć na oleju po 2 minuty z każdej strony, polać bulionem, dusić 10 minut. Kotlety podawać z warzywami.