Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 5 marchewek
- 3 cebule
- ½ kg suszonych śliwek
- ½ szklanki białego wina
- 1 łyżka maki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju
- sól, cukier, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Marchewki umyć, obrać zetrzeć na tace o dużych oczkach, cebulę obrać pokroić w dużą kostkę, razem podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, doprawić solą, cukrem i winem. Warzywa powinny mieć smak słodko-kwaśny. Mięso pokroić w niewielkie kawałki, podsmażyć na rumiano, dodać podsmażone warzywa, tak by przykryły mięso. Dusić pod przykryciem, aż będą miękkie, na kilka minut przed końcem duszenia dodać sparzone suszone śliwki, oprószyć cynamonem, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.