Składniki:
- 1 kg łopatki wołowej
- 500 g kości wołowych
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 150 g świeżego chrzanu
- kilka gałązek szczypiorku
- 8 ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
Sposób wykonania:
- Cebule pokroić i opiec nad ogniem.
Następnie kości, mięso oraz cebulę zalać 2 l osolonej wody, wrzucić jeszcze listek laurowy, ziele i pieprz, pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz.
W między czasie pietruszkę i marchewkę pokroić w słupki a pora i seler w plasterki, dodać do wywaru i gotować kolejną godz.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe mięso układamy na półmisku, obkładamy warzywami i skrapiamy wywarem.
Dekorujemy chrzanem pokrojonym w słupki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.