Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina pieczona w garnku

Składniki:

  • 1 ½ kg wołowiny
  • 10 dag słoniny
  • 250 ml czerwonego wina
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w plastry, które rozbić tłuczkiem i oprószyć solą.
    Następnie słoninę pokroić w plastry a cebule i włoszczyznę w mniejsze kawałki.
    Całość układać warstwami w garnku.
    Na samą górę rozłożyć jeszcze kilka plasterków cytryny oraz wrzucić kawałeczki masła.
    Zalać całość winem wymieszanym z cukrem.
    Przykryć garnek, którego krawędzie zlepić jeszcze ciastem z mąki i wody aby był szczelnie przykryty.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *