Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina duszona z warzywami

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowego
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • garść fasoli szparagowej
  • olej
  • łyżka masła
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso zbić tłuczkiem po czym oprószyć solą i odstawić na 2 godziny.
    W między czasie obrane jarzyny pokroić w plastry i połowę z nich ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
    Na warzywach ułożyć mięso i przykryć resztą warzyw.
    Zalać bulionem, oprószyć przyprawami i wiórkami masła.
    Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec do miękkości wołowiny.
    Wołowinę przed podaniem obłożyć częścią warzyw a resztę warzyw przetrzeć przez sito razem z sosem i podać do mięsa w sosjerce.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *