Składniki:
- 1,5 kg mięsa wołowego
- 3 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 cebule
- garść fasoli szparagowej
- olej
- łyżka masła
- 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso zbić tłuczkiem po czym oprószyć solą i odstawić na 2 godziny.
W między czasie obrane jarzyny pokroić w plastry i połowę z nich ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Na warzywach ułożyć mięso i przykryć resztą warzyw.
Zalać bulionem, oprószyć przyprawami i wiórkami masła.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec do miękkości wołowiny.
Wołowinę przed podaniem obłożyć częścią warzyw a resztę warzyw przetrzeć przez sito razem z sosem i podać do mięsa w sosjerce.