Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina duszona z kawą i rumem

Składniki:

  • 800 g wołowiny
  • 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 2 łyżeczki melasy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 4 liście cynamonu
  • kilka kropel sosu tabasco
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w kostkę po czym obsmażyć go na rozgrzanym oleju po czym dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
    Trzymać na małym ogniu kilka minut, wówczas wlać rum i go podpalić po czym dodać kawę, cynamon, melasę oraz sos tabasco.
    Oprószyć jeszcze całość mąką, wymieszać i trzymać na małym ogniu około 1,5 godziny.
    W trakcie duszenia podlewać wodą by mięso się nie przypaliło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *