Składniki:
- 1 ½ kg zrazówki
- 20 dag wędzonego boczku
- 3 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 łyżki masła
- 1 szkl bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso pokroić na zrazy, które rozbić tłuczkiem.
Następnie pozostałe okrawki oraz boczek zmielić w maszynce po czym wbić do niego jajka i dodać bułkę tarta, ziele angielskie, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Farszem posmarować zrazy, zawinąć i spiąć wykałaczką aby się nie rozpadły.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego posmarować kawałkami masła i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 1,5 godziny.
W trakcie pieczenia podlewając bulionem.