Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowe zrazy faszerowane

Składniki:

  • 1 ½ kg zrazówki
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mięso pokroić na zrazy, które rozbić tłuczkiem.
Następnie pozostałe okrawki oraz boczek zmielić w maszynce po czym wbić do niego jajka i dodać bułkę tarta, ziele angielskie, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Farszem posmarować zrazy, zawinąć i spiąć wykałaczką aby się nie rozpadły.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego  posmarować  kawałkami masła i wstawić do  rozgrzanego piekarnika na około 1,5 godziny.
W trakcie  pieczenia podlewając  bulionem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *