Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiśniowa zupa Oli

Dziś podajemy przepis na zupę, ale tym razem zrobioną z owoców. Do jej wykonania potrzebujesz: wiśni, miodu, śmietanki i cynamonu. 
 

Składniki:

  • ¾ l wody 
  • 300 g wiśni
  • ¼ szkl słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 5 goździków
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Wiśnie dokładnie umyć i wydrylować.
    Wrzucić je do garnka i zalać wodą.
    Dodać goździki i cynamon oraz miód.  
    Gotować na małym ogniu do miękkości owoców.
    Wówczas owoce odcedzić zachowując wywar.
    Odcedzone wiśnie zblendować  i przełożyć ponownie do wywaru.
    Następnie  wymieszać ze śmietaną i cukrem po czym stopniowo cały czas mieszając dodawać do zupy. 
    Całość zagotować po czym zdjąć do ostygnięcia.
    Przed podaniem można udekorować całymi wiśniami. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *