Składniki:
- 50 dkg filetów z pstrąga
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona cebula
- 2 pomarańcze
- sok cytrynowy
- olej
- masło
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety z pstrąga skropi sokiem z cytryn, przyprawić, odstawić na 30 minut. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę obrać, pokroić w plastry, podzielić na pierścienie. Pomarańcze obrać ze skóry zrzynając ją ostrym nożem wraz z włókniną pokrywającą owoc, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej i masło, smażyć na nim pstrąga po 2, 3 minuty z każdej strony, odwracać ostrożnie aby ryba się nie rozpadła, wraz z rybą obsmażyć na tłuszczu pierścienie cebuli. Na talerzu rozłożyć warstwę z plastrów pomarańczy, na niej ułożyć rybę i zgrabny kopczyk ryżu udekorowany krążkami smażonej cebulki.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” dominikab