Pyszna grzybowa zupa, idealna na Wigilijny stół. Do jej wykonania potrzebujesz: ziemniaków, marchewki, pietruszki i oczywiście suszonych grzybów.
Składniki:
- 10 dag suszonych grzybów
- 4 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 22%
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Grzyby zalać 2 l wody i odstawić na całą noc.Następnego dnia ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i seler obrać.Cebulę również obrać i pokroić w dużą kostkę.Wrzucić wszystkie składniki do garnka z grzybami.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas wyjąć warzywa, a do grzybów dodać śmietanę.Jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4