Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów z grzybami i kapustą. Aby je wykonać potrzebujesz jeszcze: mąki, jajek, cebuli i przypraw.
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 1 szkl gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ½ kg grzybów leśnych suszonych
- 35 dag kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 1/4 kostki masła
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia kapustę obrać z zewnętrznych zdrewniałych liści.Następnie ją poszatkować i obgotować lekko w osolonej wodzie.Gotową odcedzić.W między czasie grzyby również obgotować w tej samej wodzie w której się moczyły.Gotowe wyjąć i posiekać po czym przełożyć do kapusty.Cebulę obrać i posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Gdy lekko się zeszklić dodać grzyby z kapustą.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.Natomiast mąkę przesiać na stolnice z dodatkiem szczyty soli.Zrobić kopczyk i wbić w niego jajko.Dodając po odrobinie gorącej wody zagnieść gładkie, jednolite ciasto.Gotowe rozwałkować po czym wykroić z niego np. szklanką kółka.Na każdym rozłożyć farsz.Złożyć na pół i zlepić brzegi.Tak przygotowane pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 10 minu od momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Liczba porcji: 11