Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijna zupa migdałowa

Składniki:

  • 15 dag białych warzyw (seler, korzeń pietruszki, por)
  • 20 dag płatków migdałowych
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka mąki,
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietany kremówki

Sposób przyrządzenia:
Warzywa oczyścić, umyć, obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na maśle razem z płatkami migdałowymi. Oprószyć mąką, zasmażyć na jasno złoty kolor. Warzywa i migdały zalać czteroma szklankami wody, gotować 1 godz. na wolnym ogniu. Zupę przestudzić, zmiksować, wymieszać ze śmietaną i winem. Przed podaniem podgrzać. Można podawać z ryżem ugotowany na sypko, połączonym z zupą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *