Składniki: 3 bataty ¼ szkl soku pomarańczowego łyżka masła 1/8 łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki imbiru w proszku 3 pomarańcze uprażone płatki migdałów Sposób wykonania: Bataty wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny. Po tym czasie przekroić je wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć miąższ. Dodać do miąższu…
Tag: z migdałów
Listy
Makaroniki migdałowe
by Julia Zych • • 0 Comments
Składniki: 25 dag mielonych migdałów 25 dag cukru pudru 1 łyżka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 3 białka Sposób wykonania; Białka ubijać na sztywną pianę w trakcie dodając cukier. Gdy piana stanie się puszysta dodać jeszcze cynamon, mielone migdały oraz sok z cytryny. Delikatnie połączyć. Następnie blasze wyłożyć papierem do pieczenia po czym…
Masy do ciast
Masa marcepanowa
by Mirosława Matyjaszczyk • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg migdałów 25 dkg cukru 1/8 litra wody sok z jednej cytryny ½ łyżki octu 6% Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć, obrać ze skórki i przepuścić przez maszynkę. W rondelku ugotować z cukru, wody i octu syrop tak żeby był ciągnący i nieco schłodzony ucierać. Dodać sok cytryny i przyrumienione migdały.
Zupy
Wielkanocna zupa migdałowa
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg słodkich migdałów 5 dkg rodzynek 5 -10 dkg ryżu 1 litr bulionu jarzynowego ½ szklanki śmietany szczypta cukru waniliowego cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać dokładnie ze skórki, przekręcić przez maszynkę do mięsa. Do bulionu dodać rodzynki, wypłukany ryż, gotować. Pod koniec gotowania dodać zmielone migdały. Przyprawić wedle upodobań.…
Zupy
Wigilijna zupa migdałowa
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 15 dag białych warzyw (seler, korzeń pietruszki, por) 20 dag płatków migdałowych 10 dag masła 1 łyżka mąki, 50 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: Warzywa oczyścić, umyć, obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na maśle razem z płatkami migdałowymi. Oprószyć mąką, zasmażyć na jasno złoty kolor. Warzywa i migdały zalać…