Składniki:
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ szkl mąki pszennej
- 6 kotletów z łopatki
- 4 łyżki masła
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sproszkowanej papryki
- drobiowa kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wrzątku
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- łyżka suszonego koperku
Sposób wykonania:
Kotlety obtoczyć w mące wymieszanej z solą oraz pieprzem.
Następnie obsmażyć je na patelni z rozgrzanym masłem po 5 minut z każdej strony.
Po tym czasie kotlety wyjąć a na patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek.
Gdy się zeszklą dodać paprykę i wlać bulion.
Dokładnie wymieszać i ponownie włożyć kotlety.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę oraz posiekany koperek i gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.