Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z piekarnika z majerankiem

 

Składniki:

 

  • 1/3 szkl oleju
  • 1/3 szkl masła
  • 1 szkl maki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka soli czosnkowej
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • kurczak

Sposób wykonania:
Olej wymieszać z masłem i przelać do formy, wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika i podgrzewaj aż masło się roztopi i połączy z olejem.
Następnie mąkę wymieszać z solą, solą czosnkową, pieprzem oraz majerankiem.
Obtoczyć kawałki kurczaka w tłuszczu a później w mace z przyprawami.
Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym razem z tłuszczem o wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *