Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina na ostro

Wieprzowina (kurczak) na ostro ( ‘’ Yi xian rou si ‘’) – oryginał tłumaczenia z chińskiego – dla mnie !!!!!

Składniki:

    • pierś podwójna z kurczaka
    • 1 papryka zielona
    • 1 szt. papryka zielona ostra
    • 3 szt. bambus
    • ½ puszki grzyby MOUN
    • 1/3 szklanki sos sojowy i
    • mbir w proszku lub świeży
    • 1 kartofel
    • 3 czubate łyżeczki sos HOISIN
    • 2 łyżki por
    • 1 czosnek
    • 3 ząbki weijing orzeszki ziemne (lub migdały)
    • 10 dkg tabasko
    • 1 łyżka ocet ryżowy
    • 1 łyżka (lub 1 łyżeczka octu 4%)
    • dżem truskawkowy – 1 łyżeczka

    Sposób przyrządzenia:
    1. Pierś kurczaka pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski, dodać 4-5 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, drobno posiekany imbir (1/2 łyżeczki w proszku) i czosnek i dodać 1 łyżkę tabasko –bardzo dobrze wymieszać, tak przygotowana marynata zalać kurczaka i dobrze wymieszać, odstawić na minimum 30 min.
    2. Sos: do garnka dodać 5 łyżek oleju, dodać łyżeczkę imbiru mielonego ( ¼ kartofla poszatkowanego w drobna kostek), 3 ząbki czosnku pokrojone na drobna kosteczkę, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę dżemu truskawkowego, szczyptę soli, 2 łyżki sosu HOISIN i łyżka oleju – łącznie zagotować i gotować ok. 2 min.
    3. Przygotować cienko pokrajana paprykę (cienkie plasterki) zwykła i ostra, bambus pokroić na cienkie plasterki, grzyby MOUN zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 min i odsączyć (można dla koloru dodać jedna cienko zszatkowana marchewkę), orzeszki ziemne obsmażyć wcześniej na odrobinie gorącego oleju – tak przygotowane składniki przygotować na talerzyku.
    4. Mięso odsączyć z marynaty, i smażyć na gorącym oleju aż do zabielenia mięsa – ciągle mieszając, dodać wszystkie składniki.
    5. Mieszając smażyć ok. 1 min., następnie zalać przygotowanym sosem –smażyć ok. 30 sek. Ciągle mieszając – wyłożyć na półmisek.

2 comments for “Wieprzowina na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *