Wieprzowina (kurczak) na ostro ( ‘’ Yi xian rou si ‘’) – oryginał tłumaczenia z chińskiego – dla mnie !!!!!
Składniki:
- pierś podwójna z kurczaka
- 1 papryka zielona
- 1 szt. papryka zielona ostra
- 3 szt. bambus
- ½ puszki grzyby MOUN
- 1/3 szklanki sos sojowy i
- mbir w proszku lub świeży
- 1 kartofel
- 3 czubate łyżeczki sos HOISIN
- 2 łyżki por
- 1 czosnek
- 3 ząbki weijing orzeszki ziemne (lub migdały)
- 10 dkg tabasko
- 1 łyżka ocet ryżowy
- 1 łyżka (lub 1 łyżeczka octu 4%)
- dżem truskawkowy – 1 łyżeczka
Sposób przyrządzenia:
1. Pierś kurczaka pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski, dodać 4-5 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, drobno posiekany imbir (1/2 łyżeczki w proszku) i czosnek i dodać 1 łyżkę tabasko –bardzo dobrze wymieszać, tak przygotowana marynata zalać kurczaka i dobrze wymieszać, odstawić na minimum 30 min.
2. Sos: do garnka dodać 5 łyżek oleju, dodać łyżeczkę imbiru mielonego ( ¼ kartofla poszatkowanego w drobna kostek), 3 ząbki czosnku pokrojone na drobna kosteczkę, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę dżemu truskawkowego, szczyptę soli, 2 łyżki sosu HOISIN i łyżka oleju – łącznie zagotować i gotować ok. 2 min.
3. Przygotować cienko pokrajana paprykę (cienkie plasterki) zwykła i ostra, bambus pokroić na cienkie plasterki, grzyby MOUN zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 min i odsączyć (można dla koloru dodać jedna cienko zszatkowana marchewkę), orzeszki ziemne obsmażyć wcześniej na odrobinie gorącego oleju – tak przygotowane składniki przygotować na talerzyku.
4. Mięso odsączyć z marynaty, i smażyć na gorącym oleju aż do zabielenia mięsa – ciągle mieszając, dodać wszystkie składniki.
5. Mieszając smażyć ok. 1 min., następnie zalać przygotowanym sosem –smażyć ok. 30 sek. Ciągle mieszając – wyłożyć na półmisek.
2 comments for “Wieprzowina na ostro”