Składniki:
- 50 dkg wieprzowiny pokrojonej w grubą kostkę(schab, karczek, łopatka…)
- ¼ szklanki oliwy
- 2 szklanki selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 1 papryka pokrojona w paski
- 1 szklanka marchewki pokrojonej w ukośne plastry
- 1 cebula pokrojona w pół plastry
- 1 pomidor pokrojony w ćwiartki
- 2/3 szklanki śmietany
- zielona cebula do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać mocno olej, dodać mięso i dusić do chwili aż zacznie się rumienić. Używając łyżki cedzakowej wyłożyć mięso na talerz. Do rondla dodać jarzyny i dusić mieszając przez 5 minut. Do jarzyn dodać mięso, podlać wodą i dusić razem przez 10 minut, przyprawić do smaku i dodać śmietanę. Podawać z ryżem na sypko, makaronem lub pieczywem.