Składniki:
- 20 dkg mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
- 1 oczyszczona zielona papryka pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w grubą kostkę
- ½ szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
- 1 białko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżka wytrawnego wina
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
- olej
Sposób przyrządzenia:
Białko zmiksować, przelać do miseczki, dodać mięso pokrojone w kostkę, wymieszać, dodać mąkę kukurydzianą, powtórnie wymieszać, odstawić na 5 minut. W woku dobrze rozgrzać szklankę oleju, dodać mięso, smażyć aż zacznie się rumienić, wyjąć łyżka cedzakową, olej usunąć. Keczup, wino, ocet, cukier i sól wymieszać. Ponownie rozgrzać wok, wlać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i paprykę, smażyć mieszając 1 minutę. Dodać wymieszane przyprawy, dusić 1 minutę, dodać obrumienione mięso i ananasa, wymieszać i po minucie podgrzewania podawać.