Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina duszona z ananasem i papryką

Składniki:

    • 20 dkg mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
    • 1 oczyszczona zielona papryka pokrojona w kostkę
    • 1 cebula pokrojona w grubą kostkę
    • ½ szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
    • 1 białko
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki ostrego keczupu
    • 1 łyżka wytrawnego wina
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżka cukru
    • sól do smaku
    • olej


    Sposób przyrządzenia:

    Białko zmiksować, przelać do miseczki, dodać mięso pokrojone w kostkę, wymieszać, dodać mąkę kukurydzianą, powtórnie wymieszać, odstawić na 5 minut. W woku dobrze rozgrzać szklankę oleju, dodać mięso, smażyć aż zacznie się rumienić, wyjąć łyżka cedzakową, olej usunąć. Keczup, wino, ocet, cukier i sól wymieszać. Ponownie rozgrzać wok, wlać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i paprykę, smażyć mieszając 1 minutę. Dodać wymieszane przyprawy, dusić 1 minutę, dodać obrumienione mięso i ananasa, wymieszać i po minucie podgrzewania podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *