Składniki:
• 4 jaja ugotowane na twardo
• 4 – 5 marchewek
• kilka łodyg selera naciowego
• 50 dag brokułów (mogą być mrożone)
• 3 kostki bulionu warzywnego
• puszka szparagów
Sos:
• szklanka jogurtu naturalnego
• 2 łyżki twarożku homogenizowanego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 3 – 4 ząbki czosnku
• 10 dag kiełków sojowych
• sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Szparagi wyjąć z puszki i osączyć. Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części.
Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka. Marchewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować. Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu.
W środku ułożyć połówki jaj. Przygotować dip (sos do maczania). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem. Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu.
Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek. Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.