Składniki:
Ciasto:
• 40 dag mąki
• 18 jaj
• 3,5 dag drożdży
• 2 dag migdałów
• 20 dag masła
• 2/3 szklanki cukru
• 2 szklanki śmietany
• 1/3 szklanki mleka
• skórka otarta z cytryny
• sól
Lukier:
• 20 dag cukru pudru
• 1,5 łyżki soku z pomarańczy
• łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzenia:
Do utartego masła porcjami dodawać żółtka ubite z cukrem na pianę i nadal ucierając włożyć skórkę cytrynową, drobno posiekane migdały, wlać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, śmietanę, wsypać mąkę.
Dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli, ostrożnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych masłem lub margaryną form, wypełniając je do 1/3 wysokości.
Przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swą objętość o 2/3, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około godziny.
Cukier puder utrzeć z sokami na gęstą gładką masę, dodać skórkę pomarańczową i takim lukrem polać ostudzoną babkę.