Składniki:
- 25 dkg ugotowanej ryby
- 10 dkg sera żółtego gouda
- 1 jabłko
- 1 pomidor
- 1 kiszony ogórek
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę skropić sokiem z cytryny, ugotować na parze. Wystudzić, pokroić w kostkę. Kiszonego ogórka, żółty ser, obraną cebulę, pomidora (pozbawionego nasion) pokroić podobnie. Zalać wszystkie składniki majonezem, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, delikatnie przemieszać. Jabłko obrać, pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny. Kopczyk ułożonej na salaterce sałatki ozdobić „pióropuszem” z jabłka i zieleniną.
Uwaga: rybę gotowaną można zastąpić rybą wędzoną.