Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocna sałatka z rybą

Składniki:

  • 25 dkg ugotowanej ryby
  • 10 dkg sera żółtego gouda
  • 1 jabłko
  • 1 pomidor
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • sól, biały pieprz


Sposób przyrządzenia:

Rybę skropić sokiem z cytryny, ugotować na parze. Wystudzić, pokroić w kostkę. Kiszonego ogórka, żółty ser, obraną cebulę, pomidora (pozbawionego nasion) pokroić podobnie. Zalać wszystkie składniki majonezem, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, delikatnie przemieszać. Jabłko obrać, pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny. Kopczyk ułożonej na salaterce sałatki ozdobić „pióropuszem” z jabłka i zieleniną.
Uwaga: rybę gotowaną można zastąpić rybą wędzoną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *