Składniki:
- 70 dkg pieczarek
- 2 średnie cebule
- 15 dkg kaszy manny
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dkg masła
- bułka tarta
- przyprawa do zup
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, umyć i drobno posiekać. Cebule obrać drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać posiekane grzyby i dusić, aż będą miękkie. Dodać kaszę manną i dusić stale mieszając , aż kasza wchłonie cały tłuszcz. Wystudzić i zmielić w maszynce, dodać jajka, mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku przyprawą do zup, solą i pieprzem. Formować podłużne zrazy i panierować w bułce tartej, smażyć na złocisty kolor z obu stron. Podawać z sosem cebulowym .