Składniki:
- ½ kg białego sera
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 6 jajek
- ½ szklanki posiekanej zieleniny/ koperek, mięta, tymianek, natka pietruszki/
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę obrać posiekać i zeszklić na tłuszczu. Ser i ciepłe ziemniaki przepuścić przez maszynkę, wymieszać z jajkami, cebulą i zieleniną, dodać bułkę tartą tak by powstała jednolita masa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, moczyć w jajku i panierować w tartej bułce. Smażyć kotleciki na złocisty kolor z każdej strony. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.